Alcohol, drugs en gamen

Wanneer spreek je over verslaving?

Tegenwoordig wordt er niet meer gesproken over verslaving maar over “Stoornissen in het gebruik van middelen.” In de volksmond hebben we het nog over verslaving. Je kan verslaafd raken aan een middel maar ook aan gedrag (bijvoorbeeld gamen). De term “verslaafd” vinden veel mensen niet bij zich passen en veelal schatten zij hun probleem minder ernstig in.

Een verslaving ontwikkelt zich. Het is een proces welke begint met experimenteren en uiteindelijk kan eindigen in verslaving. Het zal duidelijk zijn dat lang niet iedereen die experimenteert verslaafd wordt. Erfelijke, sociale en psychische factoren spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van verslaving. Verslaving wordt beschouwd als een chronische hersenziekte. Je kan er van herstellen maar niet van genezen. Het voorbeeld van de ex-roker die na 20 jaar weer begint, is hier een voorbeeld van.

Eenvoudig gezegd ben je verslaafd als er sprake is van:

  • Afhankelijkheid
  • Mateloosheid; geen maat meer kunnen houden, niet meer kunnen stoppen.
  • Tolerantie; steeds meer nodig om hetzelfde effect te krijgen ofwel een verminderd effect bij dezelfde hoeveelheid.
  • Onthoudingsverschijnselen als je met het middel/gedrag stopt.
  • Craving; trek hebben. Onweerstaanbare behoefte aan het middel.

Als je je afvraagt of je te veel drugs (dus ook alcohol en sigaretten) gebruikt of te vaak gamet kan je via onderstaande link jezelf testen.

http://www.jellinek.nl/test-uw-kennis-of-gebruik/test-uw-gebruik

Informatie

Voor meer informatie over alcohol, drugs, gamen en andere vormen van verslaving verwijs ik je door naar www.jellinek.nl. Naast informatie over de diverse middelen, hun werking en risico’s geven zij ook informatie over middelen & zwangerschap, middelen & medicatie en informatie voor familie.

Familieleden en vrienden van de “verslaafde”

 Het kan gebeuren dat iemand in je omgeving problemen krijgt met drank, drugs of gamen of een andere vorm van verslaving. Het kan gaan om je partner, kind, familielid of vriend(in). Je maakt je zorgen en vaak heb je al van alles geprobeerd om hem of haar te helpen. Verslavingsproblemen in je directe omgeving gaan je niet in de koude kleren zitten. Vaak wordt de verslaving van een ander ongevraagd een groot probleem voor jou als betrokkene. Gevoelens van onbegrip, bezorgdheid, schaamte, verdriet, boosheid en frustratie kunnen ervoor zorgen dat jij als ouder, partner, broer of zus last hebt van de verslaving van de ander. Het is daarom belangrijk dat je er zelf niet aan onderdoor gaat en tijdig je grenzen aangeeft. Dit kan heel moeilijk en confronterend zijn. Zoek je hiervoor hulp of ondersteuning dan kan je ook bij mij terecht.

Wanneer behandeling en hoe verder?

Je kan in behandeling als jezelf ervaart dat je problemen hebt met alcohol, drugs of gamen. Een officiële diagnose, is voor mij niet belangrijk. Jij bepaalt of je hulp nodig hebt.

Na het intakegesprek bepalen we samen welke vorm van behandeling het beste aansluit bij jouw hulpvraag. Doorgaans werk ik individueel maar soms is het nodig om voor jouw belangrijke personen bij de behandeling te betrekken. De behandeling is gericht op het veranderen van gedrag en gedachten maar hiernaast besteed ik ook aandacht aan het ontstaan van de verslaving.

Indien nodig verwijs ik je door naar een gespecialiseerde GGZ instelling.

“Verslaving is een vriendschap zonder vriend –  Connie Palmen”