Ervaringen

Ervaringen

=== // ===

Al geruime tijd liep ik rond met vage klachten. De poh-ggz kon me niet verder helpen en via google kwam ik terecht bij het Gezondheidscentrum in Breukelen. Een mooie locatie, haar praktijkruimte zit op de eerste etage. Bereikbaar via de trap. Na een uitgebreide intake, kon Marjolein gelijk de vinger op de zere plek leggen en sprak ze haar gedachten hardop uit zodat ik met haar mee kon denken wat nou het beste bij mij paste. Na de intake volgden er gesprekken die zowel inzichtgevend, emotioneel maar ook praktisch van aard waren. Ik was al jaren mezelf uit het oog verloren. Door therapie te volgen, ben ik veel dichter bij mezelf komen te staan en maak ik andere keuzes. Na ¾ jaar kan ik zeggen dat ik aan mijn “nieuwe” IK begin te wennen en dat het uitstekend bevalt. Dat er ook gelachen kon worden in therapie vond ik verademing. Marjolein is in staat om een sfeer te creëren waarin je je gehoord en gesterkt voelt. Dank daarvoor, ik ben blij dat ik de stap heb genomen om je te bellen.

=== // ===

De vroeggeboorte van ons dochtertje heeft mijn hele leven op zijn kop gezet. Bijna 2 maanden lang ziekenhuis in ziekenhuis uit en vrezen voor haar leven. Elke dag opstaan met de gedachte ‘zal ze het gaan redden?’ Heeft ze de nacht goed doorstaan?’ Hoe zullen wij haar straks weer aantreffen?’ Zelfs na bijna 2 jaar had ik het gevoel dat ik “vast” zat. Ik kon niet verder, niet meer genieten van iets wat het mooiste in je leven had moeten zijn. Na een lange intake te hebben gehad met Marjolein ben ik begonnen met EMDR. Door met je aandacht naar de pijn te gaan en het nogmaals te voelen, er doorheen te gaan en te accepteren om het vervolgens te kunnen loslaten. Heel heftig en pijnlijk. Sommige pijn zit diep en kun je niet bereiken door te praten. Je kunt er wel komen d.m.v. je onderbewuste. En dat is precies wat EMDR bij mij heeft gedaan. Natuurlijk raken dingen mij soms nog diep. Maar dan op een gezonde manier, dat hoort bij het leven. EMDR heeft mij de ruimte gegeven om weer te kunnen genieten van alles in mijn leven. En voor mij heel belangrijk, het heeft mij sterker en zekerder gemaakt als Moeder! Marjolein, je hebt me een hoop nieuwe inzichten gegeven. Bedankt dat ik eindelijk mijn verdriet een plaatsje kon geven.

=== // ===

Voor het eerst in mijn leven een paar EMDR-sessies gehad. Ik werd door Marjolein heel hartelijk ontvangen en voelde me meteen op mijn gemak. Ze nam uitgebreid de tijd om uit te leggen wat ze precies ging doen en wat ik van de therapie kon verwachten.

Haar aanpak is zeer persoonlijk en mede door haar positieve uitstraling en 100% aandacht ben ik na de sessies een stuk minder angstig geworden. Bedankt Marjolein!

=== // ===

Door de gesprekken met Marjolein kreeg ik inzicht in mijn situatie en bracht zij een ander licht op de zaak door haar deskundige kijk/blik van buitenaf. Haar tips: bedenk als hsp-er iedere dag voor wie doe ik het en wat levert het mij op?, Wat heb ik nodig en kan ik dingen parkeren?. Door deze vragen aan mezelf te blijven stellen, heb ik al veel rust, vertrouwen en overzicht gekregen. Ze denkt goed met je mee en is een prachtig mens.

=== // ===

Ik had ooit van vrienden en kennissen gehoord over EMDR therapie. Deze therapie zou speciaal geschikt zijn om angsten te kunnen overwinnen of, in ieder geval zodanig aan te pakken, dat angst beheersbaar zou worden. Op zoek naar een hulpverlener in de omgeving die bekend zou zijn met EMDR stuitte ik op internet bij de Psychosociale praktijk in Breukelen. Nadat ik alle info van Marjolein was ik overtuigd dat ik haar mijn hulpvraag durfde te stellen. Toen ik mijn hulpvraag bij Marjolein stelde, was ik vooral nieuwsgierig hoe ze mij nou daadwerkelijk zou kunnen helpen om mij van mijn angst af te helpen. Door het slikken van pijnstillers met morfine kreeg ik, vooral in de nacht, paniek/angstaanvallen, ik voelde me opgesloten in mijn eigen vel. Ik was bang in (kleine) gesloten ruimten, had steeds een enorme drang naar zuurstof. Er lag zelfs een neusspray verslaving op de loer. Dat ik vooral als kind astmatisch ben geweest zal daar vast mee te maken hebben gehad. Marjolein legde van te voren goed uit wat ze ging doen en wat er eventueel zou kunnen gebeuren. Ik had direct vertrouwen in haar uitleg en had het gevoel om gelijk aan de slag te kunnen gaan. Met behulp van een koptelefoon in ritmische tikjes steeds afwisselend op het linker- en rechteroor werd ik ontspannen en kon ik heel makkelijk bij mijn gedachten en gevoel komen. Het volgen van haar vingers met mijn ogen, zonder mijn hoofd te draaien, vond ik lastig. Er gebeurde van alles in mijn hoofd en lijf. “Wat komt er nu in je op? was steeds de terugkerende vraag. De zintuigelijke afleiding zorgde ervoor dat mijn paniek-,en angstgevoelens snel verdwenen. Tijdens de EMDR kwam ik in een soort overgave waarin ik me afvroeg waarom en waarvoor ik eigenlijk bang was. De therapie is er bij mij heel goed in geslaagd om juist die verbinding te leggen tussen het moment van angstervaring en de realiteit. Mijn paniekaanvallen zijn gestopt en mijn neussprayverslaving is nagenoeg over.

Hiernaast leerde ze me om te ademhalen op de momenten wanneer ik in mijn lichaam angst voelde opkomen en waar te nemen wat er gebeurt. Ik hoefde niets te veranderen. Feitelijk kon ik vaststellen dat er helemaal niets aan de hand was. Er zijn nog wel eens angstgedachten maar ze verdwijnen ook weer.

Het was een bijzondere ervaring!

=== // ===

In juli 215 fietste ik op de Straatweg in Breukelen en zag dat daar een nieuw gezondheidscentrum geopend was. Thuis gekomen zocht ik de site op van Marjolein en las daar de woorden bij EMDR “Voor als de tijd niet alle wonden heelt.”

Dat sprak me direct aan en ik dacht, ohh gelukkig het is niet gek om nu nog hulp te vragen. Met de zenuwen in mijn keel heb ik een afspraak gemaakt. Het fijne was dat ik heel snel terecht kon en ik me bij Marjolein op mijn gemak voelde. Ik ben christen en heb haar dat verteld, dat stond de hulp beslist niet in de weg. In de afgelopen 12 jaar zijn er hulpmomenten geweest die elke keer een bepaalde pijn aanpakte. Je hebt het idee dat het dan wel eens klaar is, niet dus. Marjolein liet zich niet van de wijs brengen door mijn drukke vertel trant. Ze haalde er precies uit waar we mee aan de slag moesten gaan. Al heel gauw kwamen we er uit waar de pijnpunten zaten en begonnen we de volgende keer met EMDR. Dat was heftig, je geeft je als het ware over aan de therapeut. Na de eerste sessie was ik heel erg moe. Mijn hoofd voelde vreemd aan en het leek alsof de informatie zich verplaatste van plek naar plek totdat na twee weken de informatie geland was in mijn achterkwab. Uiteindelijk heb ik drie EMDR sessies gehad. Nog steeds ben ik verbaasd dat ik naar mijn verleden kan kijken zonder dat het pijn doet. Wat een verademing. Daarna volgden nog een aantal gesprekken geweest waar Marjolein me op het juiste spoor zette. Er waren heel wat ohh momenten waardoor ik begreep hoe het zat en in wat voor fase ik zat. En kon ze me verder helpen hoe hier mee om te gaan zonder mezelf te verliezen. Nu ga ik weer op eigen benen verder en heb ik vertrouwen in de toekomst. Als er weer dieptepunten zijn, zal ik niet twijfelen om naar Marjolein te gaan.

=== // ===

“Meer dan 20 jaar heb ik rondgelopen met een trauma uit mijn tienertijd. Ik had dagelijks, zowel in mijn privé leven als op het werk, veel last van de gevolgen van dingen die ik toen meegemaakt heb. Na een lang en goed intake gesprek met Marjolein van Lun bleek dat ik in aanmerking kwam voor EMDR therapie. Ik dacht van tevoren wel dat ik iets zou kunnen hebben aan deze therapie, maar nooit had ik kunnen hopen of voorspellen dat het me zoveel goeds zou brengen. Uiteindelijk heb ik 3 EMDR sessies gehad bij Marjolein en ik sta daardoor veel sterker en meer ontspannen in het leven. De heftige gevoelens die bepaalde situaties bij me op konden roepen zijn er niet meer, de EMDR therapie heeft de emotionele lading weg genomen en hierdoor durf en kan ik veel meer, vooral het feit dat ik meer onbevangen in het leven sta is een resultaat wat ik wel voor ogen had toen ik aan de therapie begon, maar waarvan ik dacht dat het nooit zou gebeuren. Sinds de therapie gaat er echt een wereld voor me open. Marjolein is een fijne gesprekspartner met een goed luisterend oor, daarnaast biedt ze de ruimte voor allerlei emoties en geeft ze het gevoel dat “alles” kan. Hierdoor voel je je vrij en niet belemmerd, wat natuurlijk helpt bij de therapie en het verwerken van emoties, het is goed om je te durven uiten en je het gevoel krijgt dat je serieus genomen wordt door degene bij wie je in therapie bent, zeker omdat je je juist dan heel kwetsbaar kan voelen en erg moeten open stellen. Ik ben Marjolein erg dankbaar voor het feit dat ze me heeft willen begeleiden tijdens het verwerken van mijn trauma middels een aantal EMDR behandelingen en raad inmiddels die mensen in mijn omgeving die ook wat hulp kunnen gebruiken aan om ook eens een afspraak te maken bij Marjolein.”

=== // ===

Marjolein heeft een warm hart een en helder inzicht waar het gaat om duidelijkheid scheppen in complexe problemen. De gesprekken met Marjolein zijn een enorme steun in de rug geweest.

=== // ===

Marjolein heeft mij geholpen om bepaalde angsten die ik had om mijzelf te laten horen in groepen te overwinnen. Door samen te kijken waar het probleem vandaan kwam en praktische tips heb ik geleerd dat het niet zo eng is als ik altijd dacht. Ook heeft zij mij geholpen in de relatie met mijn partner. Door persoonlijke omstandigheden liep het moeilijk. De sessies die ik samen met mijn partner bij haar had, hebben ons inzicht gegeven in de problematiek en handvatten zodat we verder konden. Hier hebben we veel aan gehad.

Dank je wel voor deze goede hulp!

=== // ===

Mijn dochter Bianca heeft het Downsyndroom en is erg bang voor honden maar ook voor andere dieren. Dit werd zo erg dat ik de hulp van Marjolein heb gevraagd. EMDR zou haar kunnen helpen. Omdat Bianca het Downsyndroom heeft, schatte Marjolein in dat de behandeling niet helemaal zou gaan verlopen zoals het EMDR protocol het voorschrijft. Zodoende hadden we afgesproken bij de geitenboerderij in Haarzuilens. Bianca wilde aanvankelijk de auto niet uit. Ik kon praten als Brugman maar realiseerde me al snel dat het mij niet zou gaan lukken om haar de auto uit te krijgen. Op dat moment nam Marjolein het van me over en merkte ik dat er een vertrouwensband ontstond tussen Bianca en Marjolein.   

Onder begeleiding van Marjolein liep Bianca met koptelefoon op naar de ingang en daar stokte de benen direct. ‘Ik ga daar niet heen hoor’ zei Bianca. Door de koptelefoon op te houden en door de rustige uitleg van Marjolein liep ze toch verder. We zijn in totaal 2 uur op de geitenboerderij geweest. Waar we begonnen met heel veel weerstand eindigde Bianca helemaal alleen in een hokje met kleine geitjes. Marjolein forceerde niets, er was voor Bianca ook ruimte om te spelen in het hooi en op de speeltoestellen.

Een dag na de behandeling liep ik met Bianca langs een hond. Normaal gesproken zou ze schrikken en terug rennen naar mij en gillen: ‘Nee mama, ik ga niet langs die hond.  Nu schrok ze maar ze bleef staan, wachtte tot de hond voorbij was en liep toen door. Dit was voor mij een bevestiging dat we op de goede weg zijn. 

Na het bezoek aan de boerderij is Marjolein ook een keer bij ons thuis geweest. Er zou iemand met een hond op bezoek komen. Het begon wederom met weerstand; Bianca wilde überhaupt de voordeur niet open doen. Uiteindelijk zat ze op de grond met naast haar de hond die ze aan het aaien was.

We zijn er nog niet helemaal maar we zijn zeker een heel eind opgeschoten. Bianca reageert niet meer panisch en dat is wat ik wilde. Marjolein heeft mij uitgelegd hoe een EMDR sessie er normaal gesproken uitziet en ik weet zeker dat dat niet had gewerkt bij Bianca.  Ik vond het dan ook heel fijn dat Marjolein flexibel is omgegaan met haar aanpak.